Bolighandel

USIKKERHED OM BOLIGSKATTER RAMMER BOLIGMARKEDET

def05723_skaerm
Kilde: Finans.dk 

Jesper Nielsen har sat sig ved et stort bord. Bag ham er et køleskab med tolv små flasker champagne og dertilhørende glas. Håret er strøget tilbage, og han bærer en mørk jakke med en laksefarvet serviet i den venstre lomme.

Jesper Nielsen er ejendomsmægler og indehaver af en kæde af mæglerforretninger i de dyre områder i og omkring København.

Vi møder ham i hans forretning på Frederiksberg, som åbnede i marts i år.

Han er kendt fra tv, hvor han har optrådt som mægler i forskellige boligprogrammer som »I hus til halsen« og »Hammerslag«. Og så er han sur over – hvad han mener – er uretfærdige stramninger i bankernes og realkreditinstitutternes kreditpolitik.

Han er misfornøjet over, at hans kunder stadig ikke ved, hvad de kommende boligskatter vil komme til at betyde for dem. Og så er han irriteret over, at ord som skatterabat florerer, når der i virkeligheden er tale om en skattestigning.

Er dansk erhvervsliv bedre rustet til en økonomisk nedtur end lige før finanskrisen for 10 år siden? Finans stiller i en interviewserie skarpt på topledere og beslutningstagere, der uden sigtbarhed skal navigere danske virksomheder og deres budgetter for 2020 igennem en tyk tåge af usikkerhed.

Det er usikkerheden på boligmarkedet og de stramme regler, der tvinger folk ud af København, mener han.

»Folk rykker til periferien af hovedstaden, fordi de ikke kan få lov til at låne til at købe i København. Det er absolut ikke fordi, de ikke har lyst. De nye lånebegrænsninger og den nye boligskattereform er kommet til på grund af vores myndigheder. Det er folks friværdier, pensionsopsparinger med videre, man rammer « siger Jesper Nielsen.

»80 pct. af boligejerne har ikke sat sig ind i, hvad den nye boligskattereform kommer til at betyde for dem. Ejendomsmæglerne har en fornemmelse, men der er reelt ingen, der kender konsekvensen,« fortsætter han.

 

DER ER REELT INGEN DER KENDER KONSEKVENSERNE

Jesper Nielsen

 

DEN NYE BOLIGSKATTEAFTALE

Træder i kraft fra 1. januar 2021 og er et politisk forlig fra 2017 mellem den daværende VLAK-regering, Socialdemokratiet, Danske Folkeparti og Radikale Venstre

Forsigtighedsprincip: Det beløb, som boligejeren betaler skat af, reduceres med 20 pct. i forhold til ejendoms- og grundvurderingen.

Låst boligskat: Boligskatten låses til boligens værdi, så skatten stiger eller falder, hvis ejendommens værdi også gør.

Progressiv skat: Ejendomme der vurderes til 7,5 mio. kr. eller over beskattes med 1,4 pct., mens det op til 7,5 mio. kr. er 1 pct.

Indfrysning af boligskatter: Hvis skatten en bolig stiger, skal den ekstra skat først betales, når ejendommen sælges, så ingen beskattes ud af deres bolig.

Permanent skatterabat: Boligskatten stiger for 40 pct. af boligejerne, men det er først, når boligen sælges efter 2021, at disse den ekstra skat træder i kraft for de nye boligejere.

Kilde: Skatteministeriet

 

Boligmarkedet er præget af særlig meget usikkerhed lige nu, fortæller han.

Boligskatteaftalen træder i kraft i starten af 2021, men kaster allerede nu lange skygger af usikkerhed fra sig, mener han. De nye stramme låneregler, som Finanstilsynet kom med i 2017 for at hælde vand på et brandvarmt boligmarked i de større byer, har nærmest frosset markedets udvikling.

»Vi har haft tre handler inden for den sidste uge, som er gået tilbage, hvor to af dem skyldes, at bankerne ikke ville låne kunden penge. Det er godt nok lang tid siden, man ikke kunne blive godkendt,« siger Jesper Nielsen med en overrasket mine.

»Det er ikke fordi, der ikke bliver handlet boliger, og man siger jo også, at det går godt i Boligdanmark, men det er et gennemsnit. Det er ikke de større byer, der er katalysator for den udvikling«.

Frederiksberg er i orkanens øje af boligmarkedets usikkerheder. Det er her, man finder landets næsthøjeste kvadratmeterpriser, og så er det her, man forventer de største stigninger i ejendomsskatten, viser beregninger fra Bolius.dk og Boliga.dk, som Skattestyrelsen godt nok er uenig med, fortæller Jesper Nielsen.

 

graf»Boliga.dk og Bolius.dk’s beregninger er jo desværre vores og vores kunders virkelighed, fordi det er det data, der er tilgængeligt. Det gør ingen forskel, at Skattestyrelsen melder ud, at de er uenige, når de ikke kommer med et konkret alternativ,« siger han.

Ifølge Boligas beregning kan ejendomsskatten på en 104 kvadratmeter stor lejlighed på Frederiksberg, der i dag er sat til salg til 5,2 mio. kr., stige 30.000 kr. om året, hvis den sælges efter 31. december 2020, hvor skatterabatten stopper.

Det varierer meget fra bolig til bolig og er blot et bud på effekten af boligskatteaftalen for én konkret bolig, men ejendomsmæglerne bruger det, når prisen skal forhandles, fortæller Jesper Nielsen.

 

”DER ER REELT INGEN, DER KENDER KONSEKVENSERNE”

»Jeg laver en boligskatteberegning, før jeg tager ud til en kunde og siger: »Det her er noget, vi skal forholde os til. Det er det, der kommer til at ske for en ny køber, hvis de skal sælge efter 2021, og det vil de bruge som argumentation, når de skal købe det,«« siger han.

Jesper Nielsen understreger, at det er vigtigere end nogensinde før at turde at rådgive sine kunder ordentligt, og så siger han, at han har brugt mange tusinde kroner på en informationsvideo om den nye boligskatteaftale.

Derudover har han flere gange banket på døren til Skattestyrelsen for at få svar på en lang række konkrete spørgsmål. Men uden held.

»Hvad sker der med de testvurderinger, der skulle udsendes efter sommerferien? Hvis en køber skal være flyttet ind i en ny bolig senest 31. december 2020 for at få skatterabatten, hvornår skal man så senest have solgt boligen? Hvis salget går i vasken, hvad gør sælger så? Er der en risiko for endnu en udsættelse af det nye boligskattesystem? Hvad gør vi ved det vakuum, boligmarkedet er i? Vi har brug for en afklaring, tak,« opridser Jesper Nielsen oprevet.

»Jeg er og bliver drømmenes fortaler, men prøv at hør her – vi kan ikke bare sige, at det er kejserens nye klæder. Vi bliver nødt til at forholde os til det her,« siger Jesper Nielsen.

Læs artiklen på Finans.dk.

Relaterede artikler

Køberkartotek

Vi vil gerne hjælpe dig med at finde hjem.

Beskriv dine ønsker for din fremtidige bolig. I det øjeblik vi får en bolig til salg, der matcher dine behov, kontakter vi dig.

Tilmeld dig køberkartoteket her

Salgsvurdering

Vi vil gerne hjælpe dig med at gøre en god handel.

Bestil en uforpligtende og gratis salgsvurdering,
så kontakter vi dig for nærmere aftale.

Bestil vurdering her

Følg @jespernielsen.dk på instagram