Bolighandel

OVERREGULERET BOLIGMARKED TRUER FORRETNINGEN DANMARK

jespernielsen_moment

Vi husker alle de mørke dage i 2008, da finansmarkederne brast i grus, og vi oplevede den værste recession siden 1929. Det vil vi for alt i verden undgå at opleve igen, og derfor har vi som det fornuftige samfund, vi er, naturligvis strammet gevaldigt op både med regulering og moralsk selvransagelse. Så godt så langt.

Men nu er det altså ti år siden, og det er, som om verden aldrig er blevet den samme igen. Som ejendomsmægler i og omkring København, hvor priserne er højest og handlerne er flest, har jeg fulgt udviklingen i 25 år, og det, jeg ser nu, bryder jeg mig ikke om. Vi er nemlig begyndt at skære den gren over, som vi sidder på, fordi vi ikke har reflekteret stærkt nok over de regulerende tiltag, vi har indført. Sagen er nemlig den, at frygten for en boligboble flimrer for vores klarsyn. Og vi har glemt at reflektere løbende over effekterne af vores krisestyrende indsatser.

Boligmarkedet er nemlig en betydelig krumtap i dansk økonomi, og vi forsømmer at servicere motoren, så den kører optimalt.

Boligmarkedet udvikler sig i cyklusser, men der er ingen grund til, at det når helt ned i kælderen, før det stiger igen. Og det er der, vi er nu. På vej ned i kælderen. Boligudbuddet stiger dramatisk, handelsaktiviteten falder, og priserne stagnerer eller falder. Hvorfor gør de det? Det gør de bl.a., fordi man som boligkøber skal leve op til nogle voldsomme krav, og fordi de nye ejendomsvurderinger hjemsøger landets boligejere med usikkerhed og frygt for, om de gør det dyrere at eje sin egen bolig. Hvad sker der med mobiliteten på boligmarkedet efter 2021? Hvis man flytter fra sin bolig, hvor evt. stigninger er givet i rabat – til tilsvarende eller større bolig, det vil sandsynligvis ramme de større byer og specielt lejlighederne ret hårdt. I sidste ende vil mobiliteten, danskernes mulighed for at flytte efter arbejde, uddannelse og familie, blive forringet.

Siden år 2017, som var et godt år på boligmarkedet, er det gået ned ad bakke. Køberne tøver, og med god grund, for hvordan skal de forholde sig til de nye ændringer. Jeg oplever ofte ressourcestærke købere, som må skrue markant ned for deres boligdrømme, fordi de ikke må låne mere end fire gange deres husstandsindkomst, selvom de har stærke privatøkonomier. Screeningen af folks økonomiske formåen er i mange tilfælde unuanceret.

Man kan mene, at folk så må skalere ned, for regler er regler, og de er indført for at forhindre en boligboble, hvilket alt andet lige er rettidig omhu. Men man afviser desværre folk, som sagtens kan servicere et boliglån, men det er ikke den enkelte boligejers drømme, jeg er mest bekymret for. Det jeg er mest bekymret for, er ”Forretningen Danmark”, som betaler prisen for, at vi ikke formår at opdatere vores låneregler og er flagrende omkring boligskatterne. For når aktiviteten på boligmarkedet falder drastisk, ja så har det også uheldige konsekvenser for mange andre mennesker, og i sidste ende os alle sammen, som lever af landets samlede produktivitet.

Når jeg sælger en bolig, aktiverer handlen nemlig både flyttefolk, håndværkere og producenter, fordi de fleste boligejere ønsker at sætte deres eget præg på deres nye hjem. Når boligmarkedet går kraftigt ned i kadence, som vi er vidner til nu, så får det negative afledte effekter for den samlede økonomi. Endvidere kan detailhandlen blive ramt, når boligmarkedet påvirkes negativt, for forbruget er i den grad også afhængigt af boligmarkedets generelle sundhedstilstand. Det bør vi reagere på, samtidig med at vi selvfølgelig udviser ansvarlighed og rettidig omhu, som jeg er stor fortaler for. Men vi gør ikke noget, da vi lader boligmarkedet passe sig selv og udvikle sig under uhensigtsmæssige og utidssvarende regler.

Det går godt i dansk økonomi, det skal vi glæde os over, men vi kan ikke sænke renterne yderligere for at stimulere væksten, men vi kan skabe nogle rammer, som gør det nemmere at handle fast ejendom. Jeg taler ikke for at suspendere de nuværende regler, men taler for at kigge dem grundigt efter i sømmene og justere, så vil markedet nemlig selv skabe den vækst, vi har brug for. Inden længe kan jeg godt frygte, at antallet af håndværkere og flyttefolk på villavejene vil blive et mere sjældent syn, samtidig med at vi vil opleve en stor stigning af tilsalg-skilte, som gør det endnu mere nedslående at skulle flytte.

Jeg håber, at den nye regering vil prioritere en sanering af de regler, som gælder for boligmarkedet, så det stimuleres på en balanceret måde, og jeg nærer et stærkt håb til, at de nye ejendomsvurderinger ikke udsættes igen. Det sidste, som boligmarkedet og derved ”Forretningen Danmark” har brug for, er nemlig usikkerhed.

Af Jesper Nielsen, Ejendomsmæglerfirmaet Jesper Nielsen

Relaterede artikler

Køberkartotek

Vi vil gerne hjælpe dig med at finde hjem.

Beskriv dine ønsker for din fremtidige bolig. I det øjeblik vi får en bolig til salg, der matcher dine behov, kontakter vi dig.

Tilmeld dig køberkartoteket her

Salgsvurdering

Vi vil gerne hjælpe dig med at gøre en god handel.

Bestil en uforpligtende og gratis salgsvurdering,
så kontakter vi dig for nærmere aftale.

Bestil vurdering her

Følg @jespernielsen.dk på instagram