Arkitektur

6 VEJE TIL EN BÆREDYGTIG BOLIG

Det behøver langt fra være en uoverkommelig opgave at tænke bæredygtigt, når du bygger. Danske BoligArkitekter har fundet seks ting – fra husets ydre til dets indre – du kan prioritere, hvis du vil bygge med lysegrøn samvittighed.

Af: Marie Kiersgaard Espersen / Foto: Andreas Mikkel Hansen, Pia Enghild og Danske BoligArkitekter

1-byg-i-baeredygtige-materialer

Huset her af arkitekt Iben Dombernowsky fra Arkitektfirmaet Frost Larsen, der er medlem af Danske BoligArkitekter består af træ fra yderst til inderst. Det er nemlig ikke kun facaden, der består af træ, det gør husets konstruktion også.

BYG I BÆREDYGTIGE MATERIALER

Hvor kommer materialet fra? Hvad har det krævet at producere? Hvor lang tid holder det sig pænt? Og hvad bliver der af det, den dag det skal rives ned? Det er spørgsmål, du skal stille dig selv, når du vælger materialer. Især træ har vist sig at være et godt materiale, som byggebranchen kigger mere og mere hen mod – også når det gælder selve husets konstruktion. Træ er nemlig et naturligt materiale, der optager CO2, er let at transportere og findes i hele verden. Samtidig er det muligt at genbruge, den dag det ikke bliver brugt i huset mere. Se mere om træhuse her.

 

2-goer-din-bolig-fleksibel
Træhuset her af arkitekt Tom Mose Petersen fra tegnestuen STOCK 35, er tegnet med en fleksibel planløsning, så familien med tre teenagere sagtens kan bo der nu, men så der på sigt også kan bo et ældre familiemedlem, når børnene flytter hjemmefra.

GØR DIN BOLIG FLEKSIBEL

Er din bolig fleksibel, og kan den indrettes på mange måder, vil den holde sig aktuel længere. Og det vil mindske behovet for at rive ned eller bygge mere til undervejs, der alt sammen koster energi og ressourcer. Især en god planløsning med mulighed for et ekstra værelse, hvis barn nummer tre kommer, eller mulighed for at leje dele af boligen ud, lade et ældre familiemedlem flytte ind, eller starte egen virksomhed, kan være nyttigt. Se mere om en fremtidssikker bolig her.

 

3-byg-mindre
Materialer og god arkitektur blev prioriteret frem for mange kvadratmeter i huset he af arkitekt Rasmus Skaarup fra 2r arkitekter. I dag bor de to voksne og tre børn på 175 velorganiserede kvadratmeter.

BYG MINDRE

Hver kvadratmeter, du bygger, koster byggematerialer, energi til opvarmning og ting, du skal fylde i det. Jo flere kvadratmeter, jo flere ressourcer bruger du derfor. Vil du bygge bæredygtigt, bør du derfor skrue ned for kvadratmeterne. Og det kan faktisk sagtens lade sig gøre, uden du lider nød. Siden 1956 er størrelsen på et nybygget parcelhus vokset med cirka 80% ifølge tal fra Danmarks Statistik. Vi har altså boet på færre kvadratmeter tidligere uden problemer. Se mere om, hvor stort du bør bygge her.

 

4-inviter-solen-indenfor
De store vinduespartier og ovenlys i tilbygningen her af arkitekt Anette Mørch fra Tegnestuen Blomsten giver masser af dagslys og varme til boligen.

INVITER SOLEN INDENFOR

Med store vinduespartier bliver varmen trukket ind i boligen, mens varmeregningen skrumper. Husk dog et mindre udhæng, så du undgår overophedning, mens sollyset stadig kan kigge ind. Ligesom du med fordel kan placere soveværelserne mod nord, så de holder sig kølige. Indsæt også ovenlysvinduer, så dagslyset bliver trykket helt ind i mørke kroge. Det vil også mindske dit forbrug af elektrisk lys. Få inspiration til mere dagslys her.

 

5-byg-med-genbrug
BILLEDTEKST  Genbrug behøver ikke se fodformet og kedeligt ud. Her er det et nybygget hus af arkitekt Jesper Korf fra tegnestuen N+P Arkitektur, hvor der er brugt gamle mursten fra et andet byggeri. De gamle murstens patina giver en god kontrast til de rene flade og moderne lige linjer.

BYG MED GENBRUG

Skal du bygge nyt hus og vil bygge i mursten, hvorfor så ikke genbruge nogle gamle mursten? Mursten bliver brændt ved meget høje temperaturer og i lang tid. Produktionen kræver derfor et højt ressourceforbrug. Ifølge firmaet Gamle Mursten kan du spare et ton CO2/2000 stk. mursten, du genbruger. Og ikke nok med at du sparer planeten for en ny produktion, du får også mursten med langt mere liv og sjæl, da de har fået smuk patina af vind og vejr gennem mange år. Se mere om genbrug i byggeri her.

 

6-vaelg-et-groent-tag
Med sedum på taget går huset her af arkitekt Lars Bo Poulsen næsten i et med marhalmen i klitterne ved Vesterhavet.

VÆLG ET GRØNT TAG

Skal du have nyt tag, så vælg et tag belagt med spirende sedum. Sedum er en sukkulentplante, der optager cirka 50% af det vand, der lander på den. Med et tag af sedum aflaster du dermed kloakkerne og mindsker risikoen for en oversvømmet kælder. Samtidig optager planten CO2 og kræver ingen ressorucer til vedligeholdelse. Og så er sedumplanten ovenikøbet pæn. Planten blomstrer nemlig i smukke farver, hvorfor du i perioder vil have et rødligt eller lyserødt tag. Se mere om tagtyper her.

 

dba_logo_positiv

DENNE ARTIKEL ER UDGIVET I SAMARBEJDE
MED DANSKE BOLIGARKITEKTER

En arkitekt kan se muligheder i dit hus, du måske ikke selv ser. Danske Boligarkitekter.dk
er en sammenslutning af arkitekter, der har specialiseret sig i byggeprojekter for boligejere
- find inspiration blandt hunderedvis af om- og tilbygninger samt nybyggeri, og find netop
den arkitekt, der passer til dit byggeriprojekt.

Relaterede artikler

Køberkartotek

Vi vil gerne hjælpe dig med at finde hjem.

Beskriv dine ønsker for din fremtidige bolig. I det øjeblik vi får en bolig til salg, der matcher dine behov, kontakter vi dig.

Tilmeld dig køberkartoteket her

Salgsvurdering

Vi vil gerne hjælpe dig med at gøre en god handel.

Bestil en uforpligtende og gratis salgsvurdering,
så kontakter vi dig for nærmere aftale.

Bestil vurdering her

Følg @jespernielsen.dk på instagram